surrealisme in boijmans van beuningen

01 februari 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

Topstukken uit vier topcollecties van onder meer Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst.

Salvador Dalí (1904 -1989), Couple aux tętes pleines de nuages (Een paar met het hoofd vol wolken), 1936, fotograaf: Studio Tromp, Rotterdam. © Pictoright

Salvador Dalí (1904 -1989), Couple aux tętes pleines de nuages (Een paar met het hoofd vol wolken), 1936, fotograaf: Studio Tromp, Rotterdam. © Pictoright

In samenwerking met de Hamburger Kunsthalle en de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh brengt het Rotterdamse museum van over de hele wereld absolute iconen bijeen uit vier belangrijke privécollecties. De tentoonstelling belicht de droomwereld, fantasie, gekte en de onbeteugelde passie van niet alleen de kunstenaars maar ook de verzamelaars van de wereldberoemde surrealistische kunst.

Iconische werken
De internationaal reizende tentoonstelling brengt voor de eerste keer vier topcollecties van het surrealisme samen. Iconische werken uit de voormalige collecties van Edward James, Roland Penrose en Gabrielle Keiller en de huidige collectie van Ulla en Heiner Pietzsch zijn te zien in Rotterdam.

Aangevuld met enkele internationale bruiklenen bieden deze collecties een overzicht van de belangrijkste surrealistische kunst van de jaren 20 van de vorige eeuw tot aan nu. De tentoonstelling laat zien hoe de vier privéverzamelingen tot stand kwamen en welke persoonlijke drijfveren en historische omstandigheden daarbij een rol speelden. Elke van de drie musea legt de nadruk op een andere verzamelaar, waardoor de tentoonstellingen uniek zijn.

Naast kunstwerken van onder anderen André Breton, Giorgio de Chirico, Marcel Duchamp, Alberto Giacometti, Man Ray, Joan Miró, Pablo Picasso en Kurt Schwitters toont het museum diverse films, documentaire foto’s en archiefstukken. De tentoonstelling in Rotterdam vormt het sluitstuk van de reis, die in de zomer van 2016 van start ging in Edinburgh en vervolgt in Hamburg in het najaar van 2016.

Unieke oeuvreoverzichten en nooit eerder getoond werk
De samenkomst van de vier privéverzamelingen is uitzonderlijk en ze vullen elkaar buitengewoon goed aan. Door het samenbrengen van de collecties is het mogelijk om bijvoorbeeld de carričre van Max Ernst van begin tot eind te volgen. Maar ook bijzonder complete overzichten van het vroege werk van Dalí en de ‘droomschilderijen’ van Miró zijn te zien. De werken uit de collectie van het echtpaar Pietzsch zijn bovendien nooit eerder buiten Duitsland getoond. De collectie werd als ‘promised gift’ geschonken aan de stad Berlijn en gaat nu een laatste keer op reis voordat deze een vast onderkomen zal vinden in een nieuw te bouwen museum in de Duitse stad.

Surrealisten in Rotterdam
Museum Boijmans Van Beuningen is in het bezit van de meest vooraanstaande collectie surrealisten van Nederland. In de jaren 60 en 70 kocht het museum diverse belangrijke werken van topsurrealisten als Dalí en Magritte aan uit de collectie van Edward James. Dit was de verdienste van de onlangs op 101-jarige overleden markante oud-conservator Renilde Hammacher. Hammacher stelde daarnaast de legendarische Dalí-tentoonstelling samen in 1970, die door de surrealistische meester zelf werd geopend.

Aanvullende informatie

Van 11 februari 2017 t/m 28 mei 2017
Boijmans van Beuningen

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken