'ik kook, dus ik ben' in het wereldmuseum

Een reis door de keuken met Abdelkader Benali  

26 januari 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

Vanaf vrijdag 10 februari 2017 presenteert het Wereldmuseum de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben.

Foto: Krijn van Noordwijk

Foto: Krijn van Noordwijk

Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Rotterdam is hiervoor hét perfecte toneel: een wereldstad met een ongekend rijke diversiteit aan eetculturen. Met een verrassende keuze uit de museumcollectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen, presenteren schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen een vertelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan.

Onze omgang met voedsel is omgeven met rituelen, sociale conventies, taboes en voorschriften, die voortleven in de hedendaagse kook- en eetcultuur. Wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen openbaren de sociale en culturele betekenis van het koken en de maaltijd, alsook de dynamische migratie van voedsel, mensen en dingen. Ik kook, dus ik ben is geen rechttoe rechtaan tentoonstelling. Het wordt een bijzondere wereldreis door vierduizend jaar beschaving, van Bagdad naar Peru en van Tokio naar Rotterdam.

Yamhuis
De collectie van het Wereldmuseum staat in deze tentoonstelling centraal. In het museumdepot selecteerde Abdelkader één van de opmerkelijkste objecten uit de verzameling: het yamhuis, afkomstig uit Olivilevi, een dorp op de Trobriand-eilanden. Benali en Van Dongen kozen vele voorwerpen uit de collectie die ons in contact brengen met wat we in essentie zijn: kokende wezens. We stomen, stoven, braden, bakken, grillen en delen dat met elkaar in allerlei vormen. We eten alleen, aan tafel, staand, op straat, op een feest of met de familie.

De oudste kookpot van Rotterdam
Museale bruikleengevers leveren een onmisbare bijdrage aan de tentoonstelling, zoals: een negentiende-eeuwse Hollandse speelkeuken (Museum Rotterdam), De pannekoekenbakster door Rembrandt van Rijn (Museum Boijmans van Beuningen), de oudste kookpot van de stad Rotterdam (Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam), en een Chinese keukengod (Nationaal Museum voor Wereldculturen).

Daarnaast toont ook een aantal Rotterdammers hun persoonlijke culinaire objecten. Ook het publiek wordt uitgenodigd om aan keukentafels in de tentoonstelling hun keukengeheimen te delen.

Educatie & evenementen
In een speciaal ingerichte Smaakstudio op de begane grond is het mogelijk om bijzondere gerechten te proeven. De activiteiten zijn onderdeel van een onderzoek naar Byzantijnse en Osmaanse culinaire tradities die worden gepresenteerd door studenten aan de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, onder leiding van dr. Joanita Vroom, in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère, huis voor immaterieel erfgoed.

Abdelkader Benali verzorgt diverse rondleidingen, er zijn workshops over de tafelmanieren in de zestiende eeuw en er worden lezingen door specialisten uit diverse disciplines zoals de archeologie, kunstgeschiedenis en literatuur geprogrammeerd. Samen met de Alliantie West-Kruiskade organiseren we Street food tours en er schuift regelmatig iemand om te praten over zijn of haar eetcultuur.

Aanvullende informatie

Wereldmuseum
10 februari tot en met 30 juli 2017

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken