rotterdamse stadswachten werken met hart voor 010

 

Rotterdam zet zich in voor veilige en schone wijken waar het prettig wonen is.

parkeercontrole

Stadswachten kennen de buurt en de mensen die er wonen en werken

Onze stadswachten hebben daar een belangrijke rol in. Zij zijn actief in de wijk, maar worden ook stedelijk ingezet. Zij doen er zoveel mogelijk aan om alledaagse ergernissen van burgers te voorkomen of te verhelpen. Die alledaagse ergernissen van Rotterdammers en bezoekers gaan vooral over het schoon, heel en veilig houden van de stad. Speeltuinen die schoon blijven, parken waar het prettig verblijven is en straten zonder vuil; de stadswacht zorgt ervoor. Samen met collega’s, politie en de Rotterdammers zelf. Daarom wordt er gehandhaafd op het opruimen van hondenpoep, maar ook op fietsen over de stoep. Maar stadswachten doen meer.

Meer dan handhaven
Stadswachten richten zich ook op het voorkomen van asociaal gedrag en als het nodig is, treden ze op. Ze spreken mensen aan op hun gedrag en waar nodig schrijven ze boetes uit. Op verzoek van de politie houden ze in de gaten of er verdachte situaties zijn. Denk aan gestolen auto’s, vermiste personen of heel jonge kinderen alleen op straat. Zo spannen stadswachten zich in voor wijken waar het prettig wonen is. Zij werken allemaal aan hetzelfde doel en met hart voor 010 maar hebben verschillende taken en bevoegdheden.

Actief in de wijk
Stadswachten die wijkhandhaver of wijkbeheerder zijn, werken in een vaste wijk. Die wijk kennen ze als hun broekzak. Ze zijn gastheer- en vrouw van de wijk: zijn zichtbaar, toegankelijk en werken met hart voor de stad. Op deze manier leveren stadswachten een belangrijke bijdrage aan het veiligheidsgevoel in de wijk.

Buurt Bestuurt
In veel wijken zijn stadswachten samen met bewoners actief in een Buurt Bestuurt . Via Buurt Bestuurt kunnen bewoners een top drie opstellen van zaken die verbeterd kunnen worden in de wijk. Onze stadswachten spelen daarin samen met politie en welzijns- of jongerenorganisaties een belangrijke rol, samen met bewoners.

Stadswacht; van wijk, taxi tot jeugd en milieu.
De stadswacht in Rotterdam is meestal BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar), maar dat hoeft niet. Bovendien is de één vooral actief in de wijk en is de werkt de ander met een zogenaamd taakaccent : dat zijn stadswachten die zijn gespecialiseerd in jeugdhandhaving, toezicht op milieuregels, of het handhaven op drank- en horecawetgeving.

Controleren op betaald parkeren
De stadswachten controleren niet meer op betaald parkeren. Dat wordt gedaan door fiscaal controleurs. Het controleren van betaald parkeren vindt plaats vanuit de afdeling Parkeervoorzieningen van Toezicht &Handhaving. Hierbij worden steeds vaker scanvoertuigen ingezet. Stadswachten handhaven wel op verkeerd parkeren, zoals stilstaan op wegen waar dat niet mag of foutparkeren.

Meer informatie over taken en bevoegdheden
Hieronder meer informatie over de zaken waar stadswachten op letten: 

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken