de puzzel van het lijnbaankwartier

 

Regelmatig schrijft Philippe Raets (gemeentesecretaris en algemeen directeur) over wat er speelt in zijn stad.

Zo ook in dit duoblog, waarvoor hij steeds een andere Rotterdammer uitnodigt. Deze keer schrijft Dominique van Elsacker (directeur Urban Department Store Rotterdam) met hem mee.

Philippe Raets, gemeentesecretaris.Philippe Raets, gemeentesecretaris. Dominique van Elsacker, directeur Urban Department Store Rotterdam.Dominique van Elsacker, directeur Urban Department Store Rotterdam.
De puzzel van het Lijnbaankwartier

Via het Schouwburgplein, de Korte Lijnbaan en het Stadhuisplein wandel ik ’s morgens naar het stadhuis. En als je dat jarenlang dag in dag uit doet, dan krijg je een goed beeld van de winkels in het Lijnbaankwartier. Helaas is dat geen optimistisch beeld. Want als je van leegstand naar leegstand loopt en de rest van het winkelaanbod vooral bestaat uit pop-up stores en ondernemers die het niet redden, dan is dat dus geen aantrekkelijk winkelgebied.

Toekomstvisie
Straks gaan we de Coolsingel veranderen in een autoluwe, groene stadsboulevard. Een fantastisch plan. Toch betrap ik mezelf erop dat ik steeds switch tussen optimisme en pessimisme. Want krijg je in al die leegstaande vierkante meters wel de winkels die je wilt hebben in de binnenstad? Komt er een Apple store of niet? De beurs van de meeste Rotterdammers is te smal voor dure iPads.

Een uitje
Er moet dus iets gebeuren. De binnenstad heeft een mix van winkels nodig, die mensen trekt n die solide is? Maar om de duurste vierkante meters van Rotterdam (die overigens helemaal niet zo duur zijn als je het vergelijkt met andere steden) te vullen, dat is best een puzzel! Zeker als je de trends van beleving en vermaak en het online winkelen in ogenschouw neemt. Want waarom gaan mensen wel naar de Rituals voor een lekkere douchefoam of geurstokjes, maar bestellen ze een televisie online? Omdat ze een bezoek aan Rituals als een uitje zien. Winkelen gaat steeds meer om beleving. En dat vraagt volgens mij om een vernieuwende aanpak. Daar ligt een flinke opgave voor Dominique. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe ze deze puzzel denkt op te lossen?

Beste Dominique,

Ik neem jouw uitnodiging om een keer samen de route van mijn huis naar het werk te lopen graag aan. Dan beginnen we met een ontbijtje bij stadsbrasserie In de Doelen en eindigen we met een kop koffie op mijn kamer. Tussendoor hoor ik graag meer over jouw plan van aanpak.

Groet van Philippe
Het begint bij samenwerken

Dank voor je eerlijke verhaal, Philippe. Leegstand en Lijnbaan in n zin genoemd, dat raakt mij. De Lijnbaan heeft geen leegstand, de Korte Lijnbaan een beetje (nog even geduld, echt). Toch begrijp ik je direct. De looks en invulling van jouw wandelroute verdienen niet overal de schoonheidsprijs. Een goede branchering is het antwoord en de basis voor een gezond en mooi winkelgebied. Aangevuld met goed eigenaarschap en ondernemerschap.

Een plus niveau
Op jouw route is duidelijk het verschil te zien tussen verenigde eigenaren zoals op de Lijnbaan en niet verenigd vastgoed, waar het ontbreekt aan visie en samenwerking en winkels onvoldoende liefde en aandacht krijgen. De plannen voor de Coolsingel gaan helpen. Goed dat de gemeente dit oppakt. Hierna is het naar mijn mening aan de eigenaren en ondernemers om zich te verenigen en er, net als op de Lijnbaan, een plus niveau van te maken. Het eerste verkennende gesprek hierover heeft plaatsgevonden en ik heb goede hoop.

De BIZ-regeling
Dan de branchering: dat begint bij samenwerken. Momenteel is de zogenoemde BIZ-regeling (Bedrijven Investerings Zone) de enige manier om honderd procent commitment te realiseren. We hebben als organisatie nu nog veel last van freeriders en daarom staat de BIZ bovenaan mijn agenda. Gevolgd door Retailinnovatie overigens. Wanneer meerdere partijen wllen kan de weg gemaakt worden. Vanuit een visie naar realisatie: zo werd de Coolsingel ook succesvol. De Bijenkorf is een succes, Hudson Bay komt eraan… Ik geloof dat Apple zich prima kan vestigen op de Coolsingel, naast Decathlon bijvoorbeeld. Tot slot: graag nodig ik je uit om een keer samen jouw wandelroute te lopen. Dan kunnen we het er verder over hebben.

 

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken